Ako vybrať bezlepkové potraviny?

Bezlepkové potraviny sú spásou pre všetkých, ktorí sú alergickí na lepok. Zároveň si na nich ale pochutnávajú aj ľudia, ktorí chcú žiť zdravšie, alebo len radi ochutnávajú niečo, čo ešte nejedli.

Bezlepkové potraviny sú spásou pre všetkých, ktorí sú alergickí na lepok. Zároveň si na nich ale pochutnávajú aj ľudia, ktorí chcú žiť zdravšie, alebo len radi ochutnávajú niečo, čo ešte nejedli.

Doba čítania 4 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druhy bezlepkových potravín

Bezlepkové pečivo

Bezlepkové pečivo môže byť rovnako chutné ako to klasické. Najčastejšie sa vyrába z pohánkovej alebo kukuričnej múky.

  • Od bežného pečiva je niekedy na nerozoznanie

  • V podobe čerstvého chleba či suchárov

  • Drahšie ako klasické pečivo

Bezlepková kaša

Bezlepková kaša sa vyrába pre deti aj našich najmenších. Často je doplnená vitamínmi a minerálmi, ktoré prospievajú nášmu organizmu.

  • S vitamínmi a minerálmi

  • Pre deti aj dospelých

  • Drahá

Bezlepkové sladkosti

Bezlepkové sladkosti majú podobu čokoládových cukríkov, oblátok aj sušienok. Od bežných výrobkov sú z chuťového hľadiska takmer na nerozoznanie.

  • Relatívne lacné

  • Existujú aj bezlepkové tatranky a trubičky

  • Nie všetky sú zdravé

Bezlepková múka

Bezlepková múka vám dobre poslúži pri pečení dezertov aj slaných koláčov .

  • Používa sa predovšetkým kokosová, ryžová, kukuričná či pohánková

  • Dobrá konzistencia cesta

  • Drahšia

Zakúpiť si však môžete aj bezlepkové knedle, čaje alebo sušené ovocie.

Podľa čoho vybrať

Hmotnosť

Keď už premýšľate nad tým, aké bezlepkové potraviny si zaobstaráte, zamyslite sa rovno nad ich množstvom. Urobíte si zásoby na horšie časy, alebo nakupujete radšej skromnejšie? Vyberte si bezlepkové výrobky podľa množstva, teda hmotnosti.

Zloženie

Bezlepkové varianty potravín samozrejme majú zloženie také, ktoré zodpovedá ich označeniu. To znamená, že obsahujú iba suroviny, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Veľmi často sa tak vyrábajú z kukurice, ryže, pohánky, pšena, gaštanov, amarantu alebo strukovín, šošovice, hrachu, fazule, cíceru a sóje.

Nezabúdajte však na to, že bezlepkové sladkosti aj ďalšie potraviny môžu obsahovať množstvo jednoduchých cukrov. Bezlepková potravina sa preto automaticky nerovná zdravá potravina.

Ako spoznáte alergiu na lepok

Máte podozrenie, že ste intolerantní na lepok? V tom prípade vám prinášame zoznam príznakov, ktoré by ste rozhodne nemali podceniť. Pokiaľ sa u vás niektoré z nich objavujú, neváhajte vyhľadať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý vám oznámi nasledujúci postup. Celiakia sa najčastejšie prejavuje:

  • Nadúvaním a bolesťou brucha

  • Nevoľnosťou a zvracaním

  • Zápchou

  • Únavou a vyčerpaním

  • Náhlym úbytkom hmotnosti

  • Bolesťou kĺbov

  • Depresiami a úzkosťami

Príznaky alergie sa obvykle objavujú takmer bezprostredne po konzumácii potravín obsahujúcich lepok, najneskôr do niekoľkých minút. Naopak celiakia je dlhodobý proces a obvykle sa toto chronické ochorenie prejaví 3 až 6 mesiacov po pravidelnej konzumácii lepku.

Bezlepkové dezerty sú čím ďalej obľúbenejšie.

Upečte si bezlepkový koláč

Máte radi linecké cesto a pečivo? V tom prípade si tento koláč zamilujete už pri prvom súste.

Čo budete potrebovať?

  • 180 g masla

  • 70 g práškového cukru

  • 200 g bezlepkovej múky, napr. pohánkovej

  • 1/2 lyžičky soli

  • 2 vajcia

  • 1 vanilkový struk

Na mrveničku:

  • 4 lyžice masla

  • 4 lyžice práškového cukru

  • 3 lyžice bezlepkovej múky

Na náplň:

  • Čerstvé ovocie, najlepšie jahody, marhule alebo čučoriedky

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr si pripravte cesto. Múku preosejte a pridajte do nej cukor, soľ a vanilkový struk. Premiešajte.

  • Do múky rozklepnite vajcia a pridajte zmäknuté maslo. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho v chlade 1 hodinu odležať.

  • Ovocie si prepláchnite a prípadne tiež očistite. Väčšie ovocie pokrájajte na kúsky.

  • Zo zmäknutého masla, cukru a múky si vytvorte posýpku, najlepšie tak, že všetko premrvte medzi prstami.

  • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche a vysteľte ním koláčovú alebo tortovú formu. Posypte ho 1/3 mrveničky a vyskladajte naň ovocie. To zasypte zvyškom mrveničky.

  • Rúru si predhrejte na 180 °C a pečte približne 30 minút.

Najčastejšie otázky

Pokiaľ nemáte vyložene alergiu na lepok, alebo nie ste na lepok citlivejší, potom nie. Musí sa však konzumovať v rozumnom množstve.

Samozrejme existujú, na trhu nájdete najrôznejšie príchute bezlepkových zmrzlín, ovocné aj smotanové.

Táto veta sa používa pri potravinách, ktoré majú znížené množstvo lepku. Obsahujú teda maximálne 100 mg lepku na 1 kg.